Hemsidormedmera_Logotyp_Mobil_2017

Tips för att komma igång med en ny hemsida; del 2

Så är det dags för andra delen av tips för dig som vill komma igång med en ny hemsida! Precis som förra gången (se tidigare blogginlägg) utgår jag ifrån ett fiktivt exempel, med en verksamhet som erbjuder hälsofrämjande tjänster - nämligen stavgång.

Under "Hantera sidor" kan du anpassa dina Menyval på hemsidan
Under "Hantera sidor" kan du anpassa dina Menyval på hemsidan

Vi har nu kommit till steget att välja placering & utseende för Menyval på sidan - dvs. den text som guidar besökaren vidare till mer information. Dessa menyval kan vara långt fler än tre (3) men i det här exemplet presenterar jag endast tre. Jag tycker att ett lagom antal är fem till sex menyer, med underkategorier om så önskas. 

Hur skapar du text till dina menyer? Jo, som du kanske ser när du skapar en ny sida med exempelinnehåll finns det redan exempel på menyer. För att ändra detta behöver du gå in under funktionen "Hantera sidor" (se bild ovan)

Under "Sidhanteraren" kan du namnge dina Menyval, byta plats på dem och kopiera en hel sida (meny)
Under "Sidhanteraren" kan du namnge dina Menyval, byta plats på dem och kopiera en hel sida (meny)

Nu kan du enkelt döpa om dina menyer (sida) och flytta dem, genom att dra dem till önskat läge.

Tips! Om du vill att dina sidor ska följa samma stil/utseende, kan du först skapa klart en sida , för att sedan kopiera den - och ändra sedan namnet på sidan i efterhand. På så vis sparar du en hel del tid!

Kom ihåg att alltid klicka på gröna knappen "Spara" innan du lämnar sidan.

För att läsa fortsättningen - klicka på "Läs hela inlägget"!

 

För att anpassa placeringen av menyraden på hemsidan, går du in under "Ändra utseende"

Välj "Färg & Detaljer", därefter Anpassningar - sedan "Meny Nivå 1" - för att ändra placeringen

För att kunna ändra typsnitt, storlek, färg etc.väljer du "Typsnitt", därefter "Meny - Nivå 1"

I det här fallet använder jag mallen "Tallinn" som ger möjlighet att flytta menyraden från vänster sida, vilket jag anpassat.Jag har valt ett typsnitt med versaler, i en kulör som sedan används även till knappar och textrutor.

Det är endast "Meny - Nivå 1" som jag behöver anpassa, eftersom jag valt att inte använda några underkategorier - som i annat fall hade redigerats under nivå 2 & 3.

Tips! Du kan välja att låta underkategorierna synas, som en "rullgardin" under menyvalen, eller så skapar du klickbara bilder eller knappar, s.k. Call-to-acitons, för att guida besökaren vidare på din hemsida. Detta är en smaksak och vad du anser som mest lättnavigerat på hemsidan!

 

Det går att ha kategorier under varje Menyval, om du vill...
Det går att ha kategorier under varje Menyval, om du vill...
...alternativt att du använder dig av klickbara knappar (eller bilder) på hemsidan istället'!
...alternativt att du använder dig av klickbara knappar (eller bilder) på hemsidan istället'!

Nästa vecka presenterar jag del 3; då jag kommer in på val av bilder, rubriker och placering av text. Då får du bl.a. tips på hur du kan tänka kring förhållandet mellan bild och text, för att få en bra balans.

Du är alltid välkommen med en fråga eller två!
hälsar Ulrika

Kommentera gärna: