Hemsidormedmera_Logotyp_Mobil_2017

Tips för att komma igång med en ny hemsida; del 1

Hemsidormedmeras tävling "Starta Upp Hjälp" resulterade i ett fiktivt case; med fokus på stavgång och hälsa. Jag är själv utbildad stavgångsinstruktör och brinner för hälsofrågor, så det gjorde arbetet både roligt och lätta att sätta sig in i.

Det här inlägget blir första delen i "hur du kommer igång med en helt ny hemsida", där jag steg för steg berättar och visar hur jag skapat en ny hemsida, med en grunddesign om tre (3) sidor, dvs. tre rubriker/menyval. Du får veta hur jag resonerar kring bildval och text, hur jag tänker kring val av logotyp och hur du kan koppla samman hemsidan med övriga sociala medier.  

För att vara extra tydlig, vill jag bara förtydliga att det här första steget startar efter det stora arbetet med att formulera mål och syfte med ditt företag eller förening! Jag förutsätter alltså att du kommit så långt i processen, att du är redo att sätta igång med själva skapandet av hemsidan. Så, nu kör vi!

Klicka på "Läs hela inlägget" för att läsa första delen!

Steg 1 - Hur du startar upp ett nytt hemsidesprojekt hos Hemsida24 & skapar ett sidhuvud

Det första du ska börja med är att ta dig till registreringssidan hos Hemsid24, där du kan välja Användarnamn & Lösenord - som du noterar på ett bra ställe, till nästa gång du ska logga in på sidan!  Välj en passande Mall som grund för din hemsida. Denna mall kan du sedan ändra i efterhand om du vill. I det här exememplet valde jag "Tallin".

Jag rekommenderar dig att välja alternativet skapa med exempelinnehåll om det är första gången du använder Hemsida24:s verktyg. Då får du några tips på vägen - och det går alltid att välja andra alternativ under resans gång.


Sidhuvudets design och innehåll
Det namn som du valt för hemsidan (se steget ovan) hamnar automatiskt i det s.k. sidhuvudet, dvs. utrymmet överst på hemsidan. Detta textsegment kan du ta bort - se guide nedan.
Det är just sidhuvudet som ögat först dras till när du hamnar på en hemsida och därför börjar jag alltid skapandet just här. Det ger en första inramning och känsla för vad hemsidan ska innehålla.

Hur redigerar du då sidhuvudet? Jo, du börjar med att klicka på rubriken "Sidhuvud" högst upp till höger på sidan/datorn, därefter väljer du "Redigera sidhuvud". En tydlig guide till hur du går tillväga hittar du hos Hemsida24.

Vad bör ett sidhuvud innehålla? Ja, det är både tycke och smak, som det så ofta brukar vara, men företagets namn och logotyp är förstås A och O! Vilken placering och storlek beror på vad du fyller sidhuvudet med för övrigt. Behöver du kanske en s.k. "call-to-action"-knapp eller kontaktuppgifter för sociala medier intill logotypen*

Tips! Länka alltid logotypen, så att den leder till startsidan (första sidan) när någon klickar på den.

*Om du inte redan har en logotyp, bör du i detta stadiet tänka på val av typsnitt, färg etc. Tankar och tips kring just val av logotyp kommer jag att presentera i ett annat inlägg kring hur du arbetar med din hemsida. 

Startsidan för hemsidan "Nordic Walking", med logotyp längst upp till vänster & menyrad högerställd
Startsidan för hemsidan "Nordic Walking", med logotyp längst upp till vänster & menyrad högerställd

Till den här hemsidans sidhuvud och enkla logotyp har jag använt en exempelbild som jag googlat fram och som jag därefter har "vänt" på - så att den är riktad inåt (dvs. in mot hemsidans centrum). Därefter lade jag in texten "Nordic Walking" direkt i sidhuvudet, med hjälp av "Lägg till text"-funktionen. Texten "i Kullabygden" skapade jag i programmet Picmonkey och sparade det som en png-fil, som jag sedan infogade via "Lägg till bild"-funktionen.

Ifall du behöver en symbol eller bilder till din hemsida kan du antingen leta bland gratisalternativ, såsom Pixabay eller Unsplash, eller köpa via en bildbank som exempelvis Shutterstock.

Jag valde att placera Menyraden allra högst upp på sidan och den ceriserosa kulören som jag valt till texten, används även till andra inslag på hemsidan, såsom knappar och symboler. Att ändra färg på såväl text och knappar är enkelt, så det kan vara bra att prova sig fram med olika alternativ. I det här fallet är själva logotypen "Nordic Walking i Kullabygden" svart och hemsidan kommer att innehålla en hel del bilder med naturmotiv samt hemsidans bakgrund är vit. Därför tycker jag att den ceriserosa färgen går bra att använda!

Placering av ikoner för sociala medier (skärmdump från hemsidans "redigeringsläge")
Placering av ikoner för sociala medier (skärmdump från hemsidans "redigeringsläge")

Beroende på placering av logotyp kan du även välja om eller var du vill visa ikoner för sociala medier såsom Facebook, Twitter eller Instagram. På bilden ovan kan du se hur det är möjligt att placera dem till höger, i anslutning till menyvalet för övriga kontaktuppgifter.

Som du förhoppningsvis märker är det både enkelt och roligt att jobba med sin hemsida, men det är samtidigt tidskrävande och kräver en del beslut. Nästa steg i Hemsidormedmeras "Tips för att komma igång med en helt ny hemsida" kommer om en vecka! Då kommer jag bl.a. berätta mer om hur du kan tänka kring placering av bilder och text till din hemsida och hur du jobbar parallellt med skrivbordsversionen och mobilversionen.

Lycka till med uppstarten!
hälsar Ulrika

Kommentera gärna: